26 september 2022

SKB Award Meer- en minderwerk voor Nikkels bouwbedrijf uit Twello

Bescheiden en kwalitatieve bouwer pakt ook tweede positie in categorie Kopersbegeleiding

Het 127-jarige Nikkels bouwbedrijf uit Twello is een familiebedrijf met ongeveer 160 medewerkers. De meeste vakmensen werken op de bouwplaatsen en een derde van de organisatie werkt vanuit het kantoor in Twello, waar je alle disciplines onder één dak vindt: projectleiders, werkvoorbereiders, een eigen afdeling ontwikkeling en een afdeling renovatie en onderhoud. 

Iedereen is dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat klanten straks kunnen genieten van hun nieuwe woning: “Want dat is waar we voor bouwen,” meent directeur Emiel Nikkels, die als vijfde generatie het familiebedrijf voortzet. Naast het bouwen voor de vaste opdrachtgevers zoals woningbouwverenigingen, projectontwikkelaars en beleggers, genereert Nikkels ook opdrachten uit eigen projectontwikkeling, zo ook de nieuwbouwwoningen voor de consument.

En dat de werkwijze van Nikkels de consument bevalt, blijkt wel uit het gegeven dat het bouwbedrijf maar liefst twee keer voorkomt in de ranking van de SKB Awards. In de categorie Kopersbegeleiding staat het op de tweede plaats en scoort Nikkels gemiddeld een 7,6, met een uitschieter van een 8,6 op het vlak van communicatie met de kopersbegeleider. Een goede prestatie, en meteen ook een duidelijke connectie met de categorie Meer- en minderwerk waar het bedrijf op de eerste plaats positie neemt.

Duidelijkheid aan de voorkant

Emiel Nikkels: “Kopersbegeleiding, duidelijke communicatie en het vakwerk op de bouwplaats, het heeft alles met elkaar te maken, iedereen heeft eraan bijgedragen. De kracht zit hem vooral in het managen van de verwachtingen. Waarom scoren we hoog in de categorie Meer- en minderwerk op het ‘maatwerkpakket’ (7,6)? Omdat we mede aan de voorkant duidelijk zijn over wat wel en niet mogelijk is. We zijn een seriematig ingestelde nieuwbouwer wat anders is dan een bouwer die één enkel droomhuis voor een klant realiseert. We zijn eerder te vergelijken met de auto-industrie; bepaalde opties kun je kiezen, andere niet. We zijn daar eerlijk over, al vanaf de aftrap bij de makelaar, waar we samen met kopersbegeleiding en projectleiding een startoverleg voor het verkoopmoment hebben. We beloven niet meer dan we waar kunnen maken, maar denken binnen de mogelijkheden natuurlijk graag mee met onze klanten om hun eigen droomhuis te realiseren.”

Overzichtelijk traject met drie sluitingsdata

Wat ook helpt is dat bij Nikkels iedereen goed op de hoogte is van de opties die mogelijk zijn en de opties die men over het algemeen kiest. “We hebben daar door de jaren heen een goed beeld bij en houden daarin trends en ontwikkelingen goed in de gaten.” Op de vraag of er nog iets is wat bijgedragen kan hebben aan de hoge beoordelingen door klanten, antwoordt Emiel: “Bij ons hoeven kopers niet aan de voorkant direct alle keuzes te maken, we doseren die momenten. We nemen hen gedurende het hele proces mee en hanteren drie sluitingsdata, zodat we daar samen naartoe werken. Volgens mij werkt dat heel prettig voor iedereen en zorgt dat voor een meer ontspannen traject.”   

Intensief en duurzaam contact: live & online

Nikkels investeert veel in haar personeel in de zin van trainingen en opleidingen, zodat mensen kunnen doorgroeien in de organisatie, maar ook zodat de klant gedurende het hele proces vaste contactpersonen heeft. “We hebben vier kopersbegeleiders en per project wordt één van hen gekoppeld aan de kopers. Zij hebben vanaf de eerste kennismaking tot en met oplevering met dezelfde persoon te maken. Daarnaast werkt Nikkels met homeDNA, het portaal met berichtenfunctie waar kopers werkelijk alles rondom hun woning terug kunnen vinden: contracten, opties, kosten, mijlpalen en prognose updates voor de oplevering. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om een afspraak te maken of persoonlijke toelichting en advies te krijgen. “We merken overigens dat juist het overgrote deel heel graag met de online omgeving werkt en daarin ook de zaken wenst te accorderen.” 

Geen doel op zich, wel kroon op het werk!

Nu bekend is dat Nikkels bouwbedrijf zich een heel jaar meest klantgerichte bouwer van Nederland in de categorie Meer- en minderwerk mag noemen, daalt het besef ook in bij Emiel. “Ik ben er echt hartstikke blij mee. Het was niet primair ons doel om met de award aan de haal te gaan, maar het is toch wel een kroon op het werk. Iedereen bij Nikkels en alle onderaannemers en leveranciers waar we mee samenwerken, hebben hieraan bijgedragen. We zullen dat absoluut vieren. Wel op onze manier, bescheiden en ingetogen.”

Klantcontact tijdens de coronaperiode

Tijdens corona was het niet mogelijk om kopers informatieavonden te organiseren. De avonden waar naast Nikkels mensen van de showroom aanwezig zijn en waar alle betrokkenen een introductie geven en vertellen wat de koper mag verwachten. Daarom heeft Nikkels bouwbedrijf video’s gemaakt, zodat alsnog alles wat verteld en gedeeld moest worden bij de kopers aan kon komen. Emiel: “Ook de ‘starthandeling’ kon niet plaatsvinden op de bouwplaats. Onze kopersbegeleiders maakten als alternatief een vlog vanaf de bouwplaats en vertelden allerlei zaken over de woning. Samen met alle ‘bouwers’ toostten we aan het einde van de video op een voorspoedige bouw. Met een QR-code ontvingen de kopers deze video, inclusief bijvoorbeeld een fles champagne met mooie glazen. Gelukkig konden de kijkmomenten op de bouwplaats voor onze kopers wel gewoon doorgaan, zij het in aangepaste vorm.” 

Door: Barbara van Baarsel

Klantgericht Bouwen is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.